Woda lubi się z warzywami
15 maja 2012, 09:35Woda podawana do posiłku może sprawić, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą się odżywiać zdrowiej. W przypadku przedszkolaków woda zwiększa np. ochotę na warzywa.
Niby nic, a liczba błędów rośnie...
10 stycznia 2013, 12:41Krótkie przerwy mają zaskakująco duży wpływ na zdolność dokładnego dokończenia zadania. Podczas studium z udziałem 300 ochotników naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Michigan zauważyli, że po wybiciu z rytmu na zaledwie 3 s wskaźnik błędów popełnianych przy wykonaniu zadania na komputerze podwajał się.
Ptaki wykorzystują 'obwąchiwanie' płci przeciwnej
4 września 2013, 12:00Dla większości zwierząt zapach jest ważnym kanałem szybkiego pozyskiwania i wymiany danych "osobowych". Dotąd uważano, że ptaki się tak nie zachowują, lecz Danielle Whittaker z Uniwersytetu Stanowego Michigan (MSU) wykazała, że to nieprawda i że woń oddziałuje na ich sukces reprodukcyjny.
Nowe białka dwoinek rzeżączki mogą pomóc przezwyciężyć lekooporność
1 kwietnia 2014, 10:53Amerykańscy naukowcy odkryli na powierzchni/we wnętrzu dwoinek rzeżączki (Neisseria gonorrhoeae) nowe białka, które będzie można wykorzystać w leczeniu. Jest to o tyle ważne, że tylko jedna cefalosporyna trzeciej generacji nadal wykazuje dobrą skuteczność przeciw bakteriom i obecnie trwa wyścig z czasem, by znaleźć alternatywną ścieżkę terapii.
Bieganie czyni młodszym
21 listopada 2014, 11:59Naukowcy z University of Colorado Boulder i Humboldt State University wykazali, że seniorzy, którzy biegają kilka razy w tygodniu, wydatkują podczas marszu tyle energii, co typowy 20-latek. Seniorzy, którzy nie biegają, ale spacerują dla utrzymania kondycji, zużywają podczas marszu tyle samo energii co ich rówieśnicy i średnio o 22% więcej energii niż 20-latkowie.
Mały wzrost temperatury to duży wzrost poziomu oceanów
10 lipca 2015, 11:45Analiza trzech dekad badań nad historycznym topieniem się lodu z biegunów pokazuje, że w ciągu ostatnich 3 milionów lat poziom oceanów wielokrotnie był wyższy o co najmniej 6 metrów od obecnego poziomu. Naukowcy zwracają uwagę, że do tak wielkiego wzrostu poziomu oceanów wystarczyło, by średnia globalna temperatura wzrosła o 1-2 stopni Celsjusza.
Globalne ocieplenie zmienia przemysł winiarski
22 marca 2016, 11:38Zrobienie dobrego wina wymaga zgrania wielu różnych czynników. Ważna jest również pogoda w danym roku. We Francji i Szwajcarii tradycyjnie latami najlepszych win są te, podczas których wiosną występują obfite opady, lato jest wyjątkowo gorące, a pod jego koniec nadchodzi susza. Wówczas winogrona szybko dojrzewają, można je wcześnie zbierać.
Jak ludzie skolonizowali Oceanię?
31 października 2016, 12:48Kolonizacja Oceanii, do której doszło przed około 3500 lat, była jednym z najbardziej ambitnych, ryzykownych i dalekosiężnych wysiłków kolonizacyjnych podjętych przez człowieka. Ludzie musieli przepłynąć tysiące kilometrów otwartych wód oceanicznych, walczyć z prądami morskimi i pogodą, aż w końcu dotarli do Hawajów, Samoa, na Fiji czy do Mikronezji.
Najpotężniejszy na świecie laser rentgenowski stworzył molekularną czarną dziurę
2 czerwca 2017, 09:51Gdy naukowcy ze SLAC National Accelerator Laboratory skierowali pełną moc najpotężniejszego na świecie lasera rentgenowskiego na niewielką molekułę, czekała ich niespodzianka. Wystarczył pojedynczy impuls lasera, by największy atom molekuły utracił niemal wszystkie elektrony i powstała pusta przestrzeń, która zaczęła przyciągać elektrony z pozostałych atomów molekuły.
Czysta energia z paliw kopalnych jest możliwa?
3 stycznia 2018, 12:52Na Ohio State University trwają prace, których celem jest stworzenie technologii pozwalających na zamianę paliw kopalnych i biomasy w energię bez emitowania CO2 do atmosfery.